Quiche e o practic o tartă franțuzească deschisă, fără capac, a cărei bază e un aluat fraged și ale cărei umpluturi sunt, de regulă, sărate.
Cea mai faimoasă e Quiche Lorraine, cu umplutură de șuncă și ouă. Această tartă vegetariană este o variantă mai sănătoasă, mai puțin calorică, în care am încorporat mazăre, pătrunjel, mărar, ceapă verde și o jumătate de dovlecel tras la tigaie. Ouăle bătute amestecate cu smântâna pentru gătit leagă aceste ingrediente într-o umplutură savuroasă, onctuoasă.
Tarta aceasta e minunată servită alături de o salată verde și poate fi un prânz excelent la muncă sau acasă. E un aperitiv sau o cină delicată în cazul în care aveți musafiri.
Baza tartei este un aluat fraged preparat din unt, ou, făină, apă rece ca gheața și puțin oțet. Puteți înlocui untul cu margarină, și să excludeți oul, dacă postiți, de asemenea. Însă ouăle din umplutură nu le putem exclude.
Se păstrează la frigider o jumătate de oră înainte de coacere, pentru a-i îngădui untului să se închege.
După aceea, munca e în întregime responsabilitatea cuptorului.
Să vedem ce avem de făcut!
Pentru aluatul de tartă:
1 ou
1oo g unt sau margarină
300 g făină
2 linguri apă rece ca gheața
1 lingură oțet
1 praf de sare
Pentru umplutură:
250 g mazăre fiartă
1 legătură de pătrunjel
1/2 legătură de mărar
2 fire ceapă verde
1/2 dovlecel tras la tigaie
3 ouă
200 ml smântână de gătit (vegetală)
sare, piper