Quiche Lorraine e o tartă franțuzească savuroasă, a cărei umplutură este făcută cu ouă, smântână, șuncă sau bacon. Poartă denumirea regiunii Lorena din estul Franței, aflată la granița cu Germania. Gustul bogat și textura tartei sunt influențate mult de gastronomia țării învecinate, de asemenea.
Crusta este un aluat fraged cu unt dar poate fi și un foietaj sau putem folosi chiar aluat dospit. Eu am folosit aluat de tartă din comerț, pentru a-mi ușura și accelera timpul de pregătire.
Rețeta originală nu include brânzeturi, însă adăugarea de brânză sau cașcaval o face, în mod evident, mult mai gustoasă. Eu am adăugat Gouda. Am îmbogățit-o cu praz, ierburi aromatice, sare și piper.
Nu am copt aluatul de tartă în prealabil „blind”, ci am copt totul deodată. Crusta s-a format frumos iar umplutura a rămas cremoasă.
Puteți înlocui șunca cu ciuperci, dacă doriți să o faceți vegetariană. Și să adăugați cimbrișor sau orice mirodenie vă doriți. E o tartă excelentă de servit musafirilor veniți pe nepusă masă sau de preparat pentru pachețelul de prânz. Alături de o salată verde, e o masă de prânz sau cină încântătoare.
Să vedem cum o preparăm!
Pentru crustă: aluat de tartă din comerț sau
150 g făină
75 g unt rece gras
1 gălbenuș
2 linguri apă rece ca gheața
1 praf de sare
Pentru umplutură:
3 ouă plus albușul rămas de la crustă
400 ml smântână lichidă
150 g șuncă
150 g Gouda sau brânzeturi de orice fel
1/2 praz
sare, piper
2-3 fire pătrunjel verde
2 crenguțe cimbrișor