E interesant cum niște ouă te pot purta într-o călătorie culinară în jurul lumii. Chiar dacă nu ai vizitat încă țările respective, poți citi despre ele, poți viziona documentare, poți gusta frânturi din gastronomia lor la tine acasă și poți planifica unde să călătorești data viitoare. Îmi doresc să ajung în Israel de ceva vreme și e pe bucket-list-ul meu. Dar ajung acolo ori de câte ori îmi e poftă de shakshuka.
Ouă cleioase, cu gălbenuș moale, într-un sos de tomate și ardei aromat, dulce-picant, în care chimenul, ardeiul chilli, usturoiul și coriandrul îți încălzesc toată ființa. Sosul e iute și dulceag, dar dacă nu vă place picantul, puteți să eliminați ardeiul iute. Boabele de coriandru pot fi înlocuite cu coriandru proaspăt.
Adăugarea de brânză feta e opțională. Puteți să adăugați chiar și carne din cârnați proaspeți sau să eliminați ardeiul, dacă nu vă priește. Shakshuka e versatilă, ai nevoie de o singură tigaie în care ouăle să se gătească sub capac, în sosul acesta delicios. E o rețetă pe care trebuie să o împarți cu alții și e cea mai delicioasă servită direct din tigaie, cu pâine prăjită încinsă în toată combinația aceea.
1 conservă de roșii cuburi
2 căței de usturoi
1 linguriță de chimen
1 linguriță de semințe de coriandru sau coriandru proaspăt
½ chilli
1 ardei roșu
1 ceapă
2-3 linguri de ulei de măsline
100 g brânză fetta sau telemea
4 ouă
Sare, piper
½ legătură frunze de pătrunjel