Sosul Teriyaki e un condiment asiatic foarte versatil, merge de minune cu pui, pește sau tofu. E dulce-sărat, are o aromă inconfundabilă și se pregătește foarte repede. Îl puteți prepara în cantități mai mari și să îl păstrați la frigider câteva săptămâni. Conține sos de soia, zahăr brun, ghimbir, usturoi și oțet de orez. Dar, dacă nu aveți tragere de inimă să îl pregătiți, se găsește în comerț.
Aceast somon Teriyaki se marinează în timpul gătirii, pe plită. E foarte gustos și fraged.
Aveți nevoie de o bucată de somon de aproximativ 200 g per persoană și 3-4 linguri de sos per bucată de somon.
L-am servit de data aceasta cu legume trase la tigaie, fâșii de nori (foițe de alge), paste și edamame fierte. Merge excelent și cu orez, evident. Pentru impresie artistică, textură și contrast, am presărat semințe de susan deasupra.
Să vedem de ce avem nevoie:
4 bucăți de somon
200 ml sos Teriyaki din comerț sau pregătit de voi
400 g edamame
1 dovlecel
1 morcov
1 bucată de praz
2 căței de usturoi
2 linguri ulei de susan
1 lingură sos Hoisin
4 linguri semințe de susan
1 pachet de paste din grâu
4-5 foi nori
1 fir ceapă verde.
Pentru sosul Teriyaki:
2 ouă
200 ml sos de soia
100 g zahăr brun sau 2 linguri miere
2 linguri oțet de orez
3 căței de usturoi
1 linguriță ghimbir ras
50 ml apă
2 linguri amidon alimentar