Nu vă speriați, nu sunt gondole, nici ciudățenii ale naturii. „Vongole” sunt scoici în limba italiană. Amu nu mă sfădiți că am fost în Italia și mi-a urcat la cap de vorbesc numai rom-italiană, dar „vongole” chiar îmi place cum sună.
Rețeta de azi se dorește a fi una rapidă, de inspirație mediteraneeană, lejeră și savuroasă.
Încă mai putem profita de bunătatea roșiilor de grădină, așa că sosul acesta va fi unul cu tomate proaspete transformate într-un sos Arrabbiata ce dezmiardă vongolele într-o mare de spaghetti de la Paste Hutton. Sună poetic, nu?
Sosul Arrabbiata e preferatul meu atunci când vine vorba despre paste. Este cel mai ușor și cel mai rapid de preparat sos pe bază de tomate. Ai nevoie doar de roșii, usturoi, chilli, ulei de măsline și, opțional pătrunjel verde și busuioc.
Asemeni oricărui lucru simplu de pe lumea asta, îl poți strica foarte ușor dacă nu ești atent la câteva lucruri. Pastele să fie al dente și să le servești mereu amestecate cu sosul, de preferință să petreacă un minut în „conviețuire” în tigaie, alături de niște apă în care au fiert pastele.
Să tai din aciditatea sosului cu puțin zahăr (italienii m-ar căsăpi pentru această idee) și să îl faci suficient de dens încât să nu pară o supă de bulion. Și, bineînțeles, picant nu înseamnă să fie atât de iute încât să nu mai simți nimic altceva. Cam atât.
Să vedem cum se prepară!
400 g vongole
2 roșii mari
2 căței de usturoi
50 ml ulei de măsline
1 ardei chilli
1 pachet spaghete Hutton
Sare, piper
Câteva fire de busuioc
Câteva fire de pătrunjel verde