Supele cremă sunt alternativele excelente ale supelor tradiționale. De ce? pentru că sunt mai ușor de preparat, poți adăuga ingredientele toate odată la fiert, nu trebuie să te străduiești să tai ingredientele la dimensiuni egale, deoarece produsul finit este unul omogen. Un alt avantaj este faptul că le poți transporta mai ușor la serviciu sau în orice deplasare și le pot consuma, mesteca și savura toți membri familiei, de la bebeluși până la bunici.
Cred că această cremă mătăsoasă și telurică de ciuperci e supa preferată a fiicei mele. Ori de câte ori vede caserola de ciuperci în frigider, ridică sugestiv din spâncene și știu că acela e semnalul secret să i-o prepar. E delicioasă preparată din orice tip de ciuperci, fie ele chiar și de cultură precum cele champignon. Dacă o preparați folosind ciuperci de pădure, care sunt mai aromate și mai bogate proteic decât cele menționate mai sus, gustul va fi și mai delicios. Ciupercile sunt o excelentă sursă de proteine vegetale. Evident, cele mai hrănitoare sunt cele de pădure, și , dacă aveți ocazia să le procurați de la o sursă de încredere, vă recomand să o faceți. Spălate și curățate, se pot congela în porții ușor de utilizat multe luni de zile.
E o rețetă rapidă, excelentă atât pentru zilele mohorâte cât și pentru un prânz lejer de vară. Dacă sunteți la post sau urmați un regim vegetarian, puteți elimina smântâna de gătit sau o puteți înlocui cu smântână vegetală. Sau, dacă nu doriți să folosiți smântâna vegetală defel, adăugași un cartof pentru a o îngroșa. Puteți înnobila supa cu alte condimente, de asemenea. Pentru o rețetă asiatică, folosiți ghimbir, usturoi, chilli, anason stelat. Pentru gusturi autentice autohtone, folosiți combinații clasice de condimente precum usturoi, cimbru, pătrunjel verde.
Poftă bună și Dumnezeu vă-mburde-n Rai!
250 g ciuperci
1 ceapă
3 căței de usturoi
3-4 crenguțe de cimbrișor
1 praz
1 morcov
Câteva fire de pătrunjel verde
Smântână pentru gătit
2 linguri ulei de măsline
Baby spanac pentru decor
Sare, piper
Crutoane
Feliați ciupercile, tăiați ceapa, usturoiul, morcovul și păstârnacul cât mai mărunt, pentru a se fierbe cât mai repede. Căliți ciupercile în ulei de măsline. Asezonați-le cu sare și piper. Puneți câteva deoparte pentru decor. Adăugați celelalte legume la călit circa 5 minute la foc potrivit, adăugați circa 500 ml apă, asezonați cu sare, piper, cimbru și pătrunjel. Lăsați să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, apoi folosind un blender de mână, pasați totul. Încorporați smântâna lichidă. Serviți supa cu ciupercile trase la tigaie și frunzele de spanac baby, opțional cu crutoane.