Ador supele- cremă, în special iarna. Sunt extraordinar de ușor de preparat, deoarece elimină una dintre problemele pe care le întâmpină oricare bucătar amator : tăiatul legumelor la dimensiuni egale. Dacă sunteți bucătari mai puțin versați în a mânui cuțitul, ca mine, de altfel, veți răsufla ușurat știind că indiferent sub ce formă sau mărime pregătiți ingredientele înainte de a le pune în oală, supa va ieși la fel de delicioasă și aspectuoasă. Noroc cu blenderul de mână!
Prepar această supă cremă de dovleac atunci când cumpăr un dovleac plăcintar și am timp să îl coc la cuptor. Sugestia mea este să luați un dovleac mai mare decât vă este necesar. Coacerea se face în același timp, indiferent de cantitate, atât doar că va trebui să îl tăiați în segmente care să se pătrundă relativ repede. După ce l-ați porționat, coaceți-l până devine ușor rumen. Dovleacul copt are o aromă mai dulce, parfum mai încântător. Așadar coacerea dovleacului potențează aromele.
Dovleacul conține multe minerale și fibre benefice sistemului nostru imunitar și are indice glicemic destul de scăzut. Supa aceasta o pot consuma cu încredere și cei cu probleme de greutate dar și cei cu diabet zaharat. Porționez piureul obținut în pungi mai mici de circa 300 de grame sau, dacă aveți răbdare mai multă, puteți să îl congelați în tăvițele pentru gheață și , mai apoi, să împărțiți cuburile în pungi de congelator. Folosesc piureul obținut la supe- cremă, deserturi și umplutură pentru paste gen ravioli. Se poate congela și folosi tot timpul anului. . Așa le pot folosi mai ușor la gătit.
Pentru a sublinia aroma dovleacului și mai mult, servesc această supă cu semințe de dovleac coapte, trase la tigaie și rozmarin. Rețeta aceasta conține și puțin turmeric, care are proprietăți excelente antiinflamatoare dar îi conferă și un gust mai bogat și o culoare mai vie.
200 g piure de dovleac
2 linguri ulei de măsline
1 șalotă
2 fire de țelină apio
1 cățel de usturoi
2 crenguțe de rozmarin
2 linguri sos Worcestershire
Sare, piper,1 vârf de cuțit de turmeric
1 pumn de semințe de dovleac
Câteva fire de cepșoară
Crutoane opțional
Opțional smântână pentru gătit pentru servit