Supa aceasta cremă este acum, toamna, un deliciu pentru trup și suflet. O supă densă, cremoasă, picantă și aromată cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare și lapte de cocos, care mângâie amestecul de dovleac plăcintar și legume pârguite din oală.
Puteți folosi fie dovleac copt la cuptor, fie dovleac crud. Dacă folosiți dovleac copt, supa va avea o aromă mai intensă, dar e nemaipomenit de gustoasă oricum.
Atunci când am un dovleac numai bun de copt, îl pregătesc integral. Pasez miezul copt la blender, odată ce s-a răcit puțin. Folosesc o parte din piure la preparate în aceeași zi iar o altă parte o împart în pungi resigilabile și o congelez pentru alte ocazii.
La supa aceasta lista de ingrediente este mai lungă decât v-am obișnuit, însă merită efortul. Am folosit ceapă, usturoi, dovleac, morcov și păstârnac, foi de dafin, ghimbir, boia iute, baton de scorțișoară, curcuma, niște merișoare, năut, puțină nucșoară, cuișoare și, la final, lapte de cocos.
Amestecul de condimente este unul dulce- picant. Puteți să adăugați, pentru puțină aciditate, niște zeamă de lămâie sau lime.
Baza pentru această supă, înainte de a subția totul cu apă, este ideală servită și cu orez basmati, pentru un fel principal plin de savoare.
1 conservă năut
300 g dovleac plăcintar
1 ceapă
1 morcov
2 căței de usturoi
½ păstârnac
1 pumn de merișoare uscate
2 foi de dafin
1 baton de scorțișoară
2 cuișoare măcinate
1 vârf de cuțit nucșoară
1 linguriță curcuma
1/4 linguriță boia iute
¼ linguriță de ghimbir
1/2 conservă lapte de cocos
1 lime sau lămâie
50 ml ulei de măsline
Sare, piper