De câte ori mergeam în vacanțe la bunica, vinerea pregătea fasole bătută, căreia îi spunea „păsulă frecată” și supa era „ zamă de păsulă cu pățigăi”, adică zeama în care a fiert fasolea împreună cu niște legume era strecurată și transformată într-o supă sățioasă cu răzălăi făcuți în casă.
Mâncarea aceasta era de post, era ieftină și ușor de pregătit. Mi-o amintesc și acum pe draga de ea când lua bucata de aluat de paste și rupea bucățele minuscule de cocă pe care le presa ușor între degete pentru a forma „pițigăii”.
„Păsula”, cum i se spune fasolii în zona Codrului, era un ingredient folosit săptămânal, la îndemâna oricui. Zama de păsulă de post era, de regulă, făcută folosind boabe de fasole pestriță, mai mici. Dar pentru fasolea bătută folosea fasole albă, cu coaja mai subțire și mai cremoasă decât celelalte. În oala în care fierbea fasolea punea și câteva rădăcinoase precum morcov, pătrunjel, o ceapă , niște foi de dafin și pătrunjel verde.
După fierberea completă a legumelor, supa era strecurată, fasolea și legumele erau transformate în păsulă frecată, iar lichidul era păstrat pentru a fierbe în el pițigăii și a-l servi drept supă.
Cum eu nu fac pițigăi precum bunica, recurg la opțiuni moderne și folosesc răzălăi de la Paste Hutton, care îmi amintesc, cu multă nostalgie, de cei din copilărie.
Supa mea are, așadar, răzălăi dar și legume din supă, inclusiv fasole. Pentru a o pregăti mai rapid, am folosit fasole din conservă, gata fiată. E o supă sățioasă, asemeni unui minestrone.
Am adăugat și bulion, pentru a-i da mai mult gust și culoare.
Să vedem cum o pregătim!
1 ceapă
1 conservă mare de fasole albă
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1 legătură pătrunjel verde
2 foi de dafin
Sare, piper, boia dulce
Ulei vegetal
300 ml bulion
1 pachet răzălăi de la Hutton