Supă tradițională de pasăre

Cred că dacă ar fi să întrebă 100 de oameni din toate colțurile lumii ce fel de mâncare le mângâie cel mai tare sufletul, marea majoritate ar alege supa de pasăre. (Fie pasărea pui, găină sau cocoș, eu o voi denumi generic “pui”). De ce? Pentru că supica tradițională de pui cu tăiței e simbolul universal al unei mese tihnite în familie. O farfurie aburindă de supă de pui de casă, că altfel nu are niciun farmec, e gustul copilăriei de pretutindeni. E glasul bunicii, e vocea blândă a mamei, e zâmbetul meu și al vostru de copii veșnici. Și, deopotrivă, e panaceul care vindecă orice suferință, fie trupească, fie sufletească. Dacă ai răcit, te vindeci cu supă de pui fierbinte. Și tot cu supă de pui fierbinte vei uita și de alte necazuri.

Indiferent cât de mare ar fi masa la care o consumăm, mirosul îmbietor și gustul inconfundabil sunt cele mai desăvârșite în familie. Îmi amintesc cu nostalgie de prima mea supă udată cu lacrimi, după momentul fatidic când cocoșul bunicii mi-a ciupit fața. Cocoșul nefericit a sfârșit în oala și a fost o dulce răzbunare pentru neplăcerea produsă. Îmi amintesc și de primele linguri de supică bună cu pui de la țară și tăiței de casă pe care copiii mei le-au sorbit cu nesaț. Oi fi fost eu o mama mai neconformistă că i-am hrănit de mici, de după momentul primelor diversificări, cu supică de pui, dar ei o iubesc nespus și în ziua de astăzi.

Indiferent de ocazia celebrării în Ardeal, fie ea o zi liniștită de duminică, sau o sărbătoare în familie, sărbătoare religioasă, nuntă, botez, înmormântare, supa de pasăre e nelipsită de la toate aceste mese. Și, sincer, nu te poți plictisi de ea vreodată. Unii o fac mai dulce, alții mai intensă și, asemeni oricărui alt preparate tradițional, al mamei e cel mai bun dintre toate. Mai ales dacă e înnobilată cu pasăre crescută la curte și tăiței de casă.

Cred că am învățat să fac prima mea pătură de tăiței când aveam șapte ani. Abia ajungeam la masa din bucătăria bunicii. Mi-a dat un boț de aluat galben cu multe ouă și m-a învățat să sucesc pătura. În Babța se numesc răstăuțe. Cred că pe atunci mă descurcam mai bine decât aș face-o acum. Mama e mare expert în sucit pături de tăiței, la fel cum era și bunica. Eu, fire mai pragmatică, prefer să apelez la varianta mai ușoară, mai la îndemână, însă la fel de gustoasă. Deși supa mea e gătită cu pui de casă, de la mama, atunci când vreau să o menajez pe draga de ea, îi spun că mai am încă tăiței de la ea, și folosesc, fără să își dea cineva seama, tăiței la fel de gustoși, cu ouă multe, de la Hutton. Shhhh, acesta e secretul nostru, da?

Proverbiala afirmație-găina bătrână și morcovul tânăr fac supa bună- e adevărată în bucătărie. În plan figurat, relational, nu mă pronunț. Găina și cocoșul crescut la țară fac cele mai delicioase supe. În timpul pregătirii  contează doar să ai răbdare și să lași să clocotească molcom, la foc mic, prima data să pui carnea la fiert în apă destulă, cu sare. Dacă folosesc pui de țară , îl congelez pe porții. Separat carnea osoasă, cum ar fi spatele, aripile și gâtul, separate pulpele și pieptul. Pentru supă nu decongelez carnea, o trec doar printr-un jet de apă fierbinte, apoi o pun direct în oală la fiert. E trucul meu, nu schimbă gustul sau aspectul defel. Odată ce a dat în clocot, să spumezi toate acele reziduuri care ies din fierbere. Apoi adaugi zarzavaturile. Eu pun cozile de pătrunjel verde și ardeiul dulce întreg. Dacă dorești, poți folosi doar căpățâna ardeiului, cu coadă cu tot, are multă aroma și oricum vei strecura supa la final. Iar carnea ardeiului o poți folosi la alte feluri de mâncare.

Pentru un gust bogat, folosesc o sumedenie de legume și zarzavaturi, de la țelină rădăcină, țelină apio, morcovi, rădăcină și frunze de pătrunjel, gulie, păstârnac, până la ceapă și ardei. Folosesc piper boabe și sare pentru a rotunji gusturile și, uneori, dacă o ascult pe mama, folosesc și condiment granule cu gust de legume. Mie, personal nu îmi e necesar, consider că legumele sunt sufficient de armonizate într ele, însă știu că multor personae li se pare de neconceput fără acesta. Așa că, fiecare după gustul lui, să pună sau nu.

Odată ce supa dă în clocot, lăsați-o în pace să fiarbă tihnit vreo oră bună sau, dacă e necesar și carnea nu e fiartă încă, vreo două ore.

Fierbeți tăițeii Hutton în apă multă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se fierb în două-trei minute. Nu îi limpeziți și nu îi fierbeți direct în supă, ca zeama să rămână limpede. Tăițeii lor sunt galben-aurii și au gust minunat.

Chiar sunt curioasă voi ce amintiri aveți legate de supa de pui? Cum o preparați?

Această rețetă a fost realizată în cadrul unui parteneriat cu Firma Hutton S.R.L., ale căror produse le puteți vedea pe www.pastehutton.ro

Ingrediente

1 pui/găină/cocoș de casă

3 morcovi

¼ țelină

2 fire de țelină apio

½ gulie

1 păstârnac

2 rădăcini de pătrunjel

1 ceapă

1 ardei dulce

1 legătură de pătrunjel verde

Sare, piper,

1 pachet de tăiței de casă romburi Hutton

½ lingurăcondiment concentrat de legume

Preparare

  1. Spălați bine carnea
  2. Puneți carnea la fiert în multă apă rece
  3. Spumați periodic până nu supa rămâne limpede.
  4. Adăugați zarzavaturile curățate și spălate. Eu le tai bucăți destul de mari.
  5. Adăugați 4-5 boabe de piper și două linguri de sare.
  6. Legătura de pătrunjel o adăugați de la început, odată cu legumele.
  7. Fierbeți 1-2 ore la foc mic.
  8. Strecurați supa.
  9. Fierbeți câte o mână bună de tăiței /persoană în apă multă cu sare.
  10. Strecurați tăițeii.
  11. Serviți supa cu pătrunjel tocat și bucăți de morcov fiert.

 

Savuroase și inedite - cele mai recente rețete

Lapte de pasăre festiv

Acest desert de origine franceză e denumit la noi, la români, lapte de pasăre.Într-o notă umoristică, dacă la noi uneori și porcii zboară, păsările de ce n-ar da lapte? Sincer, e cel mai bun lapte ...

Prăjitură cu dovleac, brânză și turtă dulce

Prăjitura cu brânză tradițională e un deliciu care bucură în orice anotimp. Iarna, în prag de Crăciun, am înnobilat-o cu turtă dulce și dovleac. Aluatul e unul fraged, clasic, pregătit așa cum îl f...

Brioșe cu piure de mazăre și șuncă

Mi-a rămas niște piure de mazăre de la cina precedentă. Mă gândeam că l-aș putea utiliza ca ingredient colorat și proteic pentru brioșe sărate, pe post de gustare sau aperitiv. Zis și făcut, am fol...

Porloș cu dovleac

Pentru un ardelean, termenul "porloș" este sinonim cu o copilărie la țară. E plăcinta din aluat fraged preparată de bunica pentru zilele de sărbătoare. E un desert modest, cu umplutură de mere sau ...

Cheesecake ardelenesc cu prune

Cine spune că cheesecake nu poate fi pregătit și diferit? În varianta ardelenească, am adaptat o rețetă de porloș tradițional ardelenească , am înlocuit crema de brânză cu brânză de vaci simplă, ad...

Pulpe de pui cu merișoare

Pulpele de pui dezosate sunt mai ragede și mai suculente decât pieptul de pui. De aceea, le prefer în anumite rețete, precum aceasta. Am preparat pulpele de pui într-o cratiță de fontă, împreună cu...

Sandwich cu sardine și mazăre

Am descoperit sardinele recent. Citeam despre tot felul de conserve de pește și mi-am propus să înlocuiesc tonul la conservă cu sardinele în sos tomat. Ieri mi-a fost poftă de pâine cu maia, așa că...

Shepherds’ pie

Shepherds' pie e o rețetă tipic britanică. Varianta franceză e similară. Ce au ele în comun? Folosesc resturi de la mesele principale anterioare pentru a încropi o nouă masă, sățioasă și delicioasă...

Brioșe tiramisu cu Chokotoff

Aceste brioșe sunt rezultatul unei combinații de gusturi ce îmi sunt mult pe plac. Tiramisu e desertul preferat al familiei mele și pregătirea atât a brioșelor cât și a unui tiramisu durează aproxi...

Stir fry cu resturi de friptură

Mă gândesc că nu sunt singura care rămâne pe cap uneori cu bucăți de friptură de la mesele precedente. Vorbesc despre acele 1-2 bucăți de friptură sau grătar de porc, vită sau pui pe care fie nu îț...

Friptură de vită în sos tomat

Prepar friptură de vită în anotimpurile mai reci. E ceva magic în felul în care mușchiul de vită, alături de ceapă, ardei, țelină Apio, usturoi, morcovi și un sos tomat delicios, aromat cu cimbru ,...

Paste cu sos Amatriciana

Varianta mai dietetică a pastelor Carbonara sunt pastele în sos Amatriciana. Au ca ingredient delicios, principal același guanciale prăjit, care îi dă consistență, umami și sațietate, însă, în locu...

Banana bread cu mascarpone

Rețeta aceasta de banana bread este una mai festivă. Am coptăo în tavă de prăjitură rectangulară, nencorporând bananele în aluat. Le-am tăiat rondele și le-am așezat pe fundul tăvii. Deasupra, am t...

Chia pudding cu smochine

Budinca de chia e un mic dejun sănătos, rapid și e precum o surpriză dulce pentru tine pregătită cu o noapte înainte. Se amestecă toate ingredientele și se dă la rece peste noapte. Se servește rece.

Griș în lapte cu fructe caramelizate

Grișul cu lapte era mâncarea mea preferată din copilărie. Îmi plăcea foarte mult cu pudră de cacao și zahăr , care se transforma în ciocolată sau cu sirop de zmeură. Grișul l-am pregătit tradiționa...
Combinația de brânzeturi și fructe îmi place foarte mult. Îmim place cum se îmbină gusturile dulci și sărate. Texturile sunt diferite; pâinea prăjită e crocantă, nucile la fel, crema de brânzeturi ...

Chec cu mac, lămâie și flori

Combinația de mac și lămâie e una clasică și fantastică. E un chec dulce-acrișor, dens, aromat. Din punctul meu de vedere, checurile și brioșele sunt două tipuri de deserturi cu grad de dificultate...

Mâncare de păstăi cu morcovi

Mâncarea de păstăi e o rețetă atât d simplă și de minunată! Îți așterne cu nostalgie în farfurie tot ce e mai bun din ogradă. Se pregătește în maximum 30 de minute și poate fi servită ca fel princi...

Brioșe cu ciocolată și caise

Ciocolata e panaceu. E soluția dulce, întunecată și energizantă la orice problemă reală sau imaginară. Nu ai nevoie de pretexte pentru a apela la ea. Și dacă îți e pe plac, "decât", pap-o! De ți-...

Halloumi & chorizo carbonara

Puritanii gastronomici să privească în altă parte azi. Sunt câteva asocieri non-tradiționale în această rețetă, care îmi vor pune în cap vreo trei nații. Rețeta aceasta de paste e cosmopolită și e ...

Zucchini bread

Cui îi place banana bread, va deveni fan zucchini bread, de asemenea. Principiile de formare sunt similare, atâta că în cazul celei din urmă, nu îți dai seama ce conține. Dovlecelul are gust imperc...

Tiramisu cu afine

Tiramisu tradițional e minunat. Dar ați încercat vreodată tiramisu cu afine? E un desert estival și nu numai, e delicios, acrișor și foarte ușor de preparat. Am folosit afine, dar voi puteți folosi...

Crostini cu ton și salsa

Am cumpărat trei bucăți de file de ton, însumând circa 1 kg. Gătite simplu, la grătar, ar fi hrănit 4-6 persoane. Servite ca ingredient principal al unor crostini cu iz mediteranean, hrănesc un gru...

Cartofi cu usturoi și parmezan

Ți-au rămas cartofi natur de la masa precedentă și nimeni nu se mai înghesuie să îi consume? Această rețetă rapidă și simplă e menită să te scoată repede din încurcătura pregătirii unui fel nou de ...

Chec întors cu piersici caramelizate

E încă vremea piersicilor. fie că preferați piersicile de vie, cele din comerț sau suratele lor fără puf, nectarinele, acest chec cu piersici caramelizate e o încântare simplu de realizat de fiecar...

Brunch cu piersici și brânză de capră

Ador, pur și simplu, combinația de dulce- sărat. Îmi place să îmbin brânzeturi cu fructe, cu oțet balsamic. E divin. Aceste crostini simple, gata în 5 minute împletesc exact aceste elemente. Am fol...

Lipii cu brânză, spanac și mărar

Când ți-e poftă de spanakopita sau plăcinte cu brânză și mărar dar nu îți dorești și caloriile aferente, faci Rai din ce ai! Nu te frămânți, nu faci sfară în casă, nu te spetești. Totul e simplu și...

Șalău cu roșii cherry și busuioc

Peștele mi-a plăcut de când mă știu. Prefer peștele cu carne fermă, dacă se poate, fără oase multe. Șalăul e unul dintre peștii care nu are nici gust, nici miros pregnant de pește. Se prepară ușor,...

Curry de năut cu ouă poșate

Năutul e unul dintre ingredientele mele preferate atunci când vine vorba despre a pregăti o rețetă vegetariană sau vegană. E atât de versatil! De la supe, hummus, mâncăruri gătite sau salate, îl fo...

Muhammara

Muhammara e un aperitiv din Orientul Mijlociu care îți va încânta papilele gustative cu miresme dulci, picante. Seamănă la gust cu zacusca, datorită ardeiului copt, însă aromele sunt mai puțin acid...

Tartă cu zucchini și mascarpone

M-am gândit să fac ceva interesant cu niște zucchini. Am avut doi zucchini, unul galben și unul normal. Așa că mi-a venit ideea unei tarte cu o bază din foietaj, umplutură de cremă de mascarpone cu...

Chec cu prune din compot

Dacă ai în cămară un borcan cu compot de prune bistrițene, din acelea mari și cărnoase, folosește-le cu încredere, cu zeamă cu tot, într-un chec rapid și simplu, bun de savurat în oricare zi a săpt...

Pârjoale de dovlecel cu ajvar

Ajvarul e o pastă pe bază de ardei și vinete tradițională sârbească, extinsă în țările balcanice după cel de-al doilea Război Mondial. Zacusca noastră își are originile în această minunată delicate...

Salată thailandeză

Când nu mai știi ce să gătești și nu dorești să te încingi în bucătărie, poți pregăti această salată cu tăiței de orez în stil thailandez, folosind piept de pui la grătar, arahide, morcov, castrave...

Salată cu cireșe

Cine zice că cireșele sunt potrivite doar pentru deserturi? Această salată folosește cireșele proapete ca ingredient dulce- acrișor ce rotunjește celelalte gusturi. Am pregătit  la cuptor un dovlea...

Souvlaki de pui

Souvlaki sunt frigărui de pui sau porc tradițional marinate și pregătite la grătar. Sunt excelente gătite pe grătar de lemne sau cărbune, dar dacă nu se poate, le putem pregăti pe plită, de asemene...

Salată grecescă

Salata grecească este, indisputabil, una dintre cele mai sănătoase salate. E o combinație savuroasă de legume de vară, la îndemâna oricui, grație supermarketurilor. Ai nevoie de castraveți, roșii, ...

Chec cu aromă de tiramisu și migdale

Checul e un desert rapid de pregătit. E puțin meticulos și are grad de dificultate scăzut. Acest chec cu aromă de tiramisu, bucăți de zmeură și migdale, se potrivește bine cu un cappuccino sau o în...

Tăiței asiatici cu creveți tempura

Majoritatea preparatelor asiatice se prepară foarte rapid. Rețeta aceasta nu face excepție de la regulă. Sunt tăiței de grâu chinezești într-un sos ușor picant pregătit din sos de soia, sos de stri...

Pavlova cu lime custard și căpșune

Pavlova e un desert mai elegant decât banalele bezele, dar e puțin mai tehnic. Trebuie să bați bine albușurile cu zahărul , se adaugă niște amidon pentru a stabiliza spuma și trebuie coapte la foc ...

Șnițel de pui în stil talian

Șnițel, șnițelașul meu, de mi te-ar da Dumnezeu... Cred că asta ar fi rugăciunea pentru meniu a fiului meu. Adoră șnițelul din piept de pui, indiferent dacă îl prepar simplu, cu ou și făină, cu pes...

Paste cu vită și bok choy

Dacă ai niște carne de vită tocată, poți prepara un fel de mâncare asiatic care e la granița dintre supă și fel principal. E un amestec dens, aromat, cu paste udon sau spaghete normale, vită tocată...

Risotto cu sfeclă și gorgonzolla

Risotto este o rețetă de orez cremos, al dente, în același timp, în care putem încorpora diverse legume, brânzeturi și mirodenii. Această rețetă italiană transformă orezul din garnitură în fel prin...

Tocăniță de vită

Carnea de vită de calitate e un lux pe care nu ni-l permitem în fiecare zi. E nevoie de calitate premium pentru un steak delicios, care să ți se topească în gură. Din fericire, există variante mai ...

Somon Teriyaki

Sosul Teriyaki e un condiment asiatic foarte versatil, merge de minune cu pui, pește sau tofu. E dulce-sărat, are o aromă inconfundabilă și se pregătește foarte repede. Îl puteți prepara în cantită...

Ouă Benedict

Mă gândeam mai demult care rețetă de ouă îmi place cel mai mult. E greu de ales, că îmi plac ouăle sub toate formele, așa că răspunsul meu este că am perioade și perioade. Uneori îmi plac ouăle moi...

Cel mai bun orez în lapte

Știți expresia:"Să se umfle rișcașu-n tine"? Rișcașul e orez. Expresia însemnă a te umfla în pene, a-ți acorda mai multă importanță decât ar trebui. Oricum, nici cu cealaltă expresie tipic româneas...

Somon en papillote cu legume la grătar

Gătirea "en papillote" înseamnă că preparăm carne sau legume la abur, într-o pungă improvizată din hârtie de copt. Somonul pregătit astfel rămâne suculent, fraged și super sănătos. În această papil...

Supă de cartofi cu șuncă și tarhon

Când ai șuncă dw casă rămasă de la Paști, ea poate deveni un ingredient super-aromat pentru o sumedenie de rețete. Bunăoară, această rețetă de supă de cartofi cu șuncă și tarhon este una dintre var...

Stufat de miel

Stufatul e o tocăniță tipic românească, preparat din carne de miel, ied, vită sau pasăre. Asociem însă, cel mai adesea, noțiunea de "stufat" cu carnea de miel. În familia mea e o rețetă nelipsită p...