Cred că dacă ar fi să întrebă 100 de oameni din toate colțurile lumii ce fel de mâncare le mângâie cel mai tare sufletul, marea majoritate ar alege supa de pasăre. (Fie pasărea pui, găină sau cocoș, eu o voi denumi generic “pui”). De ce? Pentru că supica tradițională de pui cu tăiței e simbolul universal al unei mese tihnite în familie. O farfurie aburindă de supă de pui de casă, că altfel nu are niciun farmec, e gustul copilăriei de pretutindeni. E glasul bunicii, e vocea blândă a mamei, e zâmbetul meu și al vostru de copii veșnici. Și, deopotrivă, e panaceul care vindecă orice suferință, fie trupească, fie sufletească. Dacă ai răcit, te vindeci cu supă de pui fierbinte. Și tot cu supă de pui fierbinte vei uita și de alte necazuri.
Indiferent cât de mare ar fi masa la care o consumăm, mirosul îmbietor și gustul inconfundabil sunt cele mai desăvârșite în familie. Îmi amintesc cu nostalgie de prima mea supă udată cu lacrimi, după momentul fatidic când cocoșul bunicii mi-a ciupit fața. Cocoșul nefericit a sfârșit în oala și a fost o dulce răzbunare pentru neplăcerea produsă. Îmi amintesc și de primele linguri de supică bună cu pui de la țară și tăiței de casă pe care copiii mei le-au sorbit cu nesaț. Oi fi fost eu o mama mai neconformistă că i-am hrănit de mici, de după momentul primelor diversificări, cu supică de pui, dar ei o iubesc nespus și în ziua de astăzi.
Indiferent de ocazia celebrării în Ardeal, fie ea o zi liniștită de duminică, sau o sărbătoare în familie, sărbătoare religioasă, nuntă, botez, înmormântare, supa de pasăre e nelipsită de la toate aceste mese. Și, sincer, nu te poți plictisi de ea vreodată. Unii o fac mai dulce, alții mai intensă și, asemeni oricărui alt preparate tradițional, al mamei e cel mai bun dintre toate. Mai ales dacă e înnobilată cu pasăre crescută la curte și tăiței de casă.
Cred că am învățat să fac prima mea pătură de tăiței când aveam șapte ani. Abia ajungeam la masa din bucătăria bunicii. Mi-a dat un boț de aluat galben cu multe ouă și m-a învățat să sucesc pătura. În Babța se numesc răstăuțe. Cred că pe atunci mă descurcam mai bine decât aș face-o acum. Mama e mare expert în sucit pături de tăiței, la fel cum era și bunica. Eu, fire mai pragmatică, prefer să apelez la varianta mai ușoară, mai la îndemână, însă la fel de gustoasă. Deși supa mea e gătită cu pui de casă, de la mama, atunci când vreau să o menajez pe draga de ea, îi spun că mai am încă tăiței de la ea, și folosesc, fără să își dea cineva seama, tăiței la fel de gustoși, cu ouă multe, de la Hutton. Shhhh, acesta e secretul nostru, da?
Proverbiala afirmație-găina bătrână și morcovul tânăr fac supa bună- e adevărată în bucătărie. În plan figurat, relational, nu mă pronunț. Găina și cocoșul crescut la țară fac cele mai delicioase supe. În timpul pregătirii contează doar să ai răbdare și să lași să clocotească molcom, la foc mic, prima data să pui carnea la fiert în apă destulă, cu sare. Dacă folosesc pui de țară , îl congelez pe porții. Separat carnea osoasă, cum ar fi spatele, aripile și gâtul, separate pulpele și pieptul. Pentru supă nu decongelez carnea, o trec doar printr-un jet de apă fierbinte, apoi o pun direct în oală la fiert. E trucul meu, nu schimbă gustul sau aspectul defel. Odată ce a dat în clocot, să spumezi toate acele reziduuri care ies din fierbere. Apoi adaugi zarzavaturile. Eu pun cozile de pătrunjel verde și ardeiul dulce întreg. Dacă dorești, poți folosi doar căpățâna ardeiului, cu coadă cu tot, are multă aroma și oricum vei strecura supa la final. Iar carnea ardeiului o poți folosi la alte feluri de mâncare.
Pentru un gust bogat, folosesc o sumedenie de legume și zarzavaturi, de la țelină rădăcină, țelină apio, morcovi, rădăcină și frunze de pătrunjel, gulie, păstârnac, până la ceapă și ardei. Folosesc piper boabe și sare pentru a rotunji gusturile și, uneori, dacă o ascult pe mama, folosesc și condiment granule cu gust de legume. Mie, personal nu îmi e necesar, consider că legumele sunt sufficient de armonizate într ele, însă știu că multor personae li se pare de neconceput fără acesta. Așa că, fiecare după gustul lui, să pună sau nu.
Odată ce supa dă în clocot, lăsați-o în pace să fiarbă tihnit vreo oră bună sau, dacă e necesar și carnea nu e fiartă încă, vreo două ore.
Fierbeți tăițeii Hutton în apă multă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se fierb în două-trei minute. Nu îi limpeziți și nu îi fierbeți direct în supă, ca zeama să rămână limpede. Tăițeii lor sunt galben-aurii și au gust minunat.
Chiar sunt curioasă voi ce amintiri aveți legate de supa de pui? Cum o preparați?
Această rețetă a fost realizată în cadrul unui parteneriat cu Firma Hutton S.R.L., ale căror produse le puteți vedea pe www.pastehutton.ro
1 pui/găină/cocoș de casă
3 morcovi
¼ țelină
2 fire de țelină apio
½ gulie
1 păstârnac
2 rădăcini de pătrunjel
1 ceapă
1 ardei dulce
1 legătură de pătrunjel verde
Sare, piper,
1 pachet de tăiței de casă romburi Hutton
½ lingurăcondiment concentrat de legume