Supă tradițională de pasăre

Cred că dacă ar fi să întrebă 100 de oameni din toate colțurile lumii ce fel de mâncare le mângâie cel mai tare sufletul, marea majoritate ar alege supa de pasăre. (Fie pasărea pui, găină sau cocoș, eu o voi denumi generic “pui”). De ce? Pentru că supica tradițională de pui cu tăiței e simbolul universal al unei mese tihnite în familie. O farfurie aburindă de supă de pui de casă, că altfel nu are niciun farmec, e gustul copilăriei de pretutindeni. E glasul bunicii, e vocea blândă a mamei, e zâmbetul meu și al vostru de copii veșnici. Și, deopotrivă, e panaceul care vindecă orice suferință, fie trupească, fie sufletească. Dacă ai răcit, te vindeci cu supă de pui fierbinte. Și tot cu supă de pui fierbinte vei uita și de alte necazuri.

Indiferent cât de mare ar fi masa la care o consumăm, mirosul îmbietor și gustul inconfundabil sunt cele mai desăvârșite în familie. Îmi amintesc cu nostalgie de prima mea supă udată cu lacrimi, după momentul fatidic când cocoșul bunicii mi-a ciupit fața. Cocoșul nefericit a sfârșit în oala și a fost o dulce răzbunare pentru neplăcerea produsă. Îmi amintesc și de primele linguri de supică bună cu pui de la țară și tăiței de casă pe care copiii mei le-au sorbit cu nesaț. Oi fi fost eu o mama mai neconformistă că i-am hrănit de mici, de după momentul primelor diversificări, cu supică de pui, dar ei o iubesc nespus și în ziua de astăzi.

Indiferent de ocazia celebrării în Ardeal, fie ea o zi liniștită de duminică, sau o sărbătoare în familie, sărbătoare religioasă, nuntă, botez, înmormântare, supa de pasăre e nelipsită de la toate aceste mese. Și, sincer, nu te poți plictisi de ea vreodată. Unii o fac mai dulce, alții mai intensă și, asemeni oricărui alt preparate tradițional, al mamei e cel mai bun dintre toate. Mai ales dacă e înnobilată cu pasăre crescută la curte și tăiței de casă.

Cred că am învățat să fac prima mea pătură de tăiței când aveam șapte ani. Abia ajungeam la masa din bucătăria bunicii. Mi-a dat un boț de aluat galben cu multe ouă și m-a învățat să sucesc pătura. În Babța se numesc răstăuțe. Cred că pe atunci mă descurcam mai bine decât aș face-o acum. Mama e mare expert în sucit pături de tăiței, la fel cum era și bunica. Eu, fire mai pragmatică, prefer să apelez la varianta mai ușoară, mai la îndemână, însă la fel de gustoasă. Deși supa mea e gătită cu pui de casă, de la mama, atunci când vreau să o menajez pe draga de ea, îi spun că mai am încă tăiței de la ea, și folosesc, fără să își dea cineva seama, tăiței la fel de gustoși, cu ouă multe, de la Hutton. Shhhh, acesta e secretul nostru, da?

Proverbiala afirmație-găina bătrână și morcovul tânăr fac supa bună- e adevărată în bucătărie. În plan figurat, relational, nu mă pronunț. Găina și cocoșul crescut la țară fac cele mai delicioase supe. În timpul pregătirii  contează doar să ai răbdare și să lași să clocotească molcom, la foc mic, prima data să pui carnea la fiert în apă destulă, cu sare. Dacă folosesc pui de țară , îl congelez pe porții. Separat carnea osoasă, cum ar fi spatele, aripile și gâtul, separate pulpele și pieptul. Pentru supă nu decongelez carnea, o trec doar printr-un jet de apă fierbinte, apoi o pun direct în oală la fiert. E trucul meu, nu schimbă gustul sau aspectul defel. Odată ce a dat în clocot, să spumezi toate acele reziduuri care ies din fierbere. Apoi adaugi zarzavaturile. Eu pun cozile de pătrunjel verde și ardeiul dulce întreg. Dacă dorești, poți folosi doar căpățâna ardeiului, cu coadă cu tot, are multă aroma și oricum vei strecura supa la final. Iar carnea ardeiului o poți folosi la alte feluri de mâncare.

Pentru un gust bogat, folosesc o sumedenie de legume și zarzavaturi, de la țelină rădăcină, țelină apio, morcovi, rădăcină și frunze de pătrunjel, gulie, păstârnac, până la ceapă și ardei. Folosesc piper boabe și sare pentru a rotunji gusturile și, uneori, dacă o ascult pe mama, folosesc și condiment granule cu gust de legume. Mie, personal nu îmi e necesar, consider că legumele sunt sufficient de armonizate într ele, însă știu că multor personae li se pare de neconceput fără acesta. Așa că, fiecare după gustul lui, să pună sau nu.

Odată ce supa dă în clocot, lăsați-o în pace să fiarbă tihnit vreo oră bună sau, dacă e necesar și carnea nu e fiartă încă, vreo două ore.

Fierbeți tăițeii Hutton în apă multă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se fierb în două-trei minute. Nu îi limpeziți și nu îi fierbeți direct în supă, ca zeama să rămână limpede. Tăițeii lor sunt galben-aurii și au gust minunat.

Chiar sunt curioasă voi ce amintiri aveți legate de supa de pui? Cum o preparați?

Această rețetă a fost realizată în cadrul unui parteneriat cu Firma Hutton S.R.L., ale căror produse le puteți vedea pe www.pastehutton.ro

Ingrediente

1 pui/găină/cocoș de casă

3 morcovi

¼ țelină

2 fire de țelină apio

½ gulie

1 păstârnac

2 rădăcini de pătrunjel

1 ceapă

1 ardei dulce

1 legătură de pătrunjel verde

Sare, piper,

1 pachet de tăiței de casă romburi Hutton

½ lingurăcondiment concentrat de legume

Preparare

  1. Spălați bine carnea
  2. Puneți carnea la fiert în multă apă rece
  3. Spumați periodic până nu supa rămâne limpede.
  4. Adăugați zarzavaturile curățate și spălate. Eu le tai bucăți destul de mari.
  5. Adăugați 4-5 boabe de piper și două linguri de sare.
  6. Legătura de pătrunjel o adăugați de la început, odată cu legumele.
  7. Fierbeți 1-2 ore la foc mic.
  8. Strecurați supa.
  9. Fierbeți câte o mână bună de tăiței /persoană în apă multă cu sare.
  10. Strecurați tăițeii.
  11. Serviți supa cu pătrunjel tocat și bucăți de morcov fiert.

 

Savuroase și inedite - cele mai recente rețete

Supă de fasole cu leurdă

Supa de fasole e una dintre preferatele mele. Și cum e sezonul leurdei, m-am gândit să pregătesc o variantă de post, folosind fasole albă, morcovi, pătrunjel, gulie, leurdă și smântână vegetală. Am...

Pui la cuptor cu lămâie și cimbrișor

Puiul la cuptor este una dintre alegerile noastre preferate , fie că îl pregătesc pentru o masă de prânz sau cină. Nu am prea multe de făcut, decât să condimentez pasărea foarte bine din timp, iar ...

Crumble cu zmeură și lămâie

Desertul acesta este unul în ton cu primăvara. Crumble este un preparat tipic britanic, în care făina este amestecată cu unt sau orice substitut vegetal de unt, zahăr, iaurt sau smântână și praf de...

Spaghete cu pui și hot chilli oil

Această rețetă rapidă de spaghete Hutton cu piept de pui, broccoli și chilli oil este soluția perfectă pentru pentru o masă rapidă, picantă, neobișnuită. În ciuda simplității sale, este o combinați...

Cuș-cuș cu spanac și mascarpone

Cui nu-i place cuș- cuș ul? Mie și copiilor ne place foarte mult. E una dintre pastele noastre preferate. De data aceasta am ales să prepar cuș cuș ul de la Paste Hutton cu spanac, folosind o tehni...

Paste cu mazăre și somon

Somonul e peștele meu preferat. Gătit "en papillote" e fraged, delicat și foarte sănătos. Bucățile de somon sunt gătite într-un pachețel de hârtie de copt. Acest lucru permite gătirea la abur a ace...

Musaca primăvăratică

Musacaua aceasta e o adaptare a celei clasice. Am avut zn frigider niște vinete, leurdă proaspătă și m-am gândit să fac o musaca plină de culoare și arome primăvăratice. Mi-a rămas un bol de sos Bo...

Gnocchi cu sos de leurdă

E sezonul leurdei și, sincer, de-abia am așteptat să pot mânca salată sau orice sos gătit cu leurdă. Leurda e un minunat dar sălbatic al naturii, plin de vitamine, antioxidanți și culoare. Mi-a răm...

Paste cu fenicul și cârnaț

Uneori simțim lipsa unor savori care să ne împământenească. Nu sunt mare consumatoare de cârnați, însă în această combinație cu fenicul și smântână, rezultatul este un sos deosebit de gustos, pe gu...

Brânzoici

Le numim brânzoici, brânzoaice, bucte. În Babța bunicii mele, le spunem moșocoarne. Indiferent de denumire, cuvântul "buktă" e prezent în toate țările Europei în care slavilor le-au fost purtați pa...

Brioșe cu banane, nucă și ciocolată

Această rețetă de brioșe cu banane, nucă și ciocolată e cea mai îndrăgită rețetă de brioșe pe care o fac. Cred că e printre primele rețete pe care le-am încropit atunci când mi-am dat seama că îmi ...

Mucenici moldovenești

Mucenicii sunt un desert preparat în Muntenia și Moldova. Evident, modul de preparare diferă. Cei muntenești sunt fierți și se servesc într-o zeamă dulce, siropoasă, cu nucă măcinată. Cei moldovene...

Mini ciabatta cu măsline și roșii

Dacă aveți aluat de pizza preparat, acesta e foarte versatil. Se poate folosi pentru a pregăti mini ciabatta. Am aromat pâinicile cu măsline verzi și roșii cherry. Sunt minunate pentru pachețelul d...

Orez cu ochiuri și chilli oil

Această mâncare deosebit de simplă de inspirație asiatică e soluția ideală pentru o masă rapidă, gata în câteva minute. Orezul fiert simplu, în apă cu sare se servește cu ouă ochiuri cleioase și un...

Cheesecake cu răzălăi și zmeură

New York style Cheesecake este un desert decadent care are la bază, de regulă, biscuiți pisați amestecați cu unt topit. Învelișul de brânză este format din cremă de brânză, ouă, smântână și arome. ...

Budincă brioche cu mac și vanilie

Desertul de azi este o adaptare mai rafinată a unui desert tradițional de inspirație austro-ungară, ce poartă numele de "mákos guba". Desertul tradițional are în compoziție cornuri cu lapte sau buc...

Brownie cu felii de măr

Aceste brownies sănătoase, vegane, cu mere sunt un deliciu foarte rapid de preparat. Nu au zahăr adăugat, nici grăsimi. Ceea ce le conferă dulceață și le menține umezeala sunt merele încorporate. D...

Prăjitură cu mere invizibile

Această prăjitură cu mere invizibile este una, pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. E turnată în tavă și feliile subțiri de măr încorporate se coc odată cu învelișul acesta cremos și dens de ch...

Pui cu legume la cuptor

Cuptorul este o unealtă de real ajutor atunci când nu dorim să dereticăm prea mult. Rețeta aceasta de pui rumenit cu legume la cuptor este soluția ideală pentru a prepara atât carne cât și garnitur...

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine e o tartă franțuzească savuroasă, a cărei umplutură este făcută cu ouă, smântână, șuncă sau bacon. Poartă denumirea regiunii Lorena din estul Franței, aflată la granița cu Germania....

Spirale cu sos de ardei copt și pui

Sosul acesta de ardei copți, ceapă și usturoi seamănă la gust foarte mult cu o pastă orientală numită Harissa. E aromat, intens, dulceag, sărac în grăsimi, încărcat cu vitamine. Ai nevoie de ardei ...

Spaghetti alla Nerano

Această rețetă simplă și minunată de spaghete Alla Nerano provine din regiunea Calabria a Italiei. Am văzut-o prima dată într-o emisiune televizată și, mânată de curiozitate, am preparat-o. Ingredi...

Pui cu gratin și legume verzi

  Dacă doriți să vă răsfățați cu o masă deosebită sau să vă impresionați invitații cu ceva delicios, sofisticat și aparent greu de pregătit, rețeta aceasta de pulpe de pui aurii cu garnitură d...

Pain au chocolat

Pain au chocolat este un desert franțuzesc ce se prepară, de regulă, din aluat dospit de tip foitaj. Rețeta mea, însă, este una de pâine cu lapte ce conține ciocolată. E o pâine dulceagă, de tip de...

Pulpă de rață cu tăiței cu varză

Această rețetă de pulpă de rață cu reducție de vin și sirop de rodie este una specială. M-am gândit că din moment ce varza este o garnitură potrivită cărnii de rață, cu siguranță și tăițeii cu varz...

Tort de clătite cu ciocolată

Acest desert delicios, cu ciocolată și aspect impresionant, este atât de simplu de preparat, încât chiar și copiii ma măricei se pot încumeta să îl facă. Clătitele cu cacao sunt mai groase și mai e...

Brioșe Pizza

Brioșele sunt un preparat foarte versatil, fie ele dulci sau sărate. Brioșele dulci sunt cel mai ușor desert de preparat, în opinia mea. Cele sărate îți dau satisfacția de a pregăti un aperitiv sau...

Spaghete Green Goddess

Spaghetele Green Goddess sunt îmbrăcate într-un sos cremos, fin, de culoare verde deschis. Ingredientele sosului sunt avocado, spanac, busuioc, lapte de cocos, nuci caju și lime. Aromele sunt foart...

Pulpă de porc Diane

Friptura cu sos Diane este una deosebit de gustoasă, pe bază de smântână și ciuperci. Este asociat cu rețeta clasică de steak, dar se potrivește foarte bine și cu pulpa de porc. Întrucât pulpa de p...

Farfalle alla vodka

Rețeta aceasta am văzut-o prima dată în cartea de bucate a Inei Garten, care o pregătea pentru o cină romantică. M-am gândit că este o rețetă foarte potrivită pentru o cină în doi, de Valentine's D...

BLT cu papară stil guacamole

E sandwich-ul meu preferat atunci când poftesc ceva sărat, cu bacon. Mi se întâmplă, destul de rar, însă acest sandwich e remediul meu pentru un mic dejun sau brunch după o noapte de petrecere. Se ...

Supă Tom Yum

Tom Yum, o supă thailandeză picantă și acrișoară, este una dintre cele mai aromat, mai ușor de pregătit și mai rapide supe pe care o veți prepara vreodată. Delicată, însă asezonată cu mirodenii cu ...

Cotlet de porc cu mâncare de linte

Carnea de porc se potrivește de minune cu mâncarea de linte. Cotletul e folosit îndeosebi la șnițel în familia mea și nu numai. Putem să preparăm o rețetă suculentă, delicioasă, în care combinăm gu...

Supă-cremă de morcovi cu ghimbir

Supa- cremă de morcovi cu ghimbir este o rețetă nemaipomenit de delicioasă și sănătoasă, potrivită pentru o masă obișnuită sau chiar pentru o dietă de început de an, când ar trebui să diminuăm sau ...

Plăcințele cu brânză și afine

Rețeta de brânzoici sau moșocoarne, cum li se spune în satul bunicii mele materne, Babța, am modificat-o puțin, cel puțin în prezentare. Le-am dat forme de cuiburi sau plăcințele umplute cu un ames...

Prăjitură cu mac și cremă de lămâie

Prăjitura aceasta cu mac și lămâie este o variantă mai fină și mai elegantă a unui chec clasic îndrăgit în familia mea. Baza este aceeași rețetă de chec, toppingul este o cremă fină cu mascarpone ș...

Cornulețe cu magiun

  Cornulețele cu magiun, silvoiță sau lecvar, cum le spunea bunica, erau un desert pe care îl iubeam nespus în copilărie. Am recreat această rețetă clasică a bunicii de la Babța pentru a onora...

Brioșe cu brânzeturi și șuncă

Ori de câte ori se anunță musafiri în ultimul moment, mă gândesc cu ce să îi servesc, în afară de cafea. Brioșele, fie ele dulci sau sărate, sunt o alegere excelentă pentru a încropi și servi ceva ...

Tort cu portocale și frișcă

Tortul acesta cu portocale și frișcă este rețeta mătușii mele, Maria, care pentru mine a fost mereu ca o mamă. Îl prepara mereu de Sfântul Ioan, când îl sărbătoream pe unchiul meu, drag. Anul acest...

Salată de fenicul și portocale

O salată crocantă, cu arome dulci, bogată în vitamine, e binevenită în orice anotimp. Nu știu cât de familiar vă este feniculul, dar chiar dacă este o legumă străină pentru voi, vă sfătuiesc să îi ...

Biscotti cu merișoare și alune

Biscotti sunt biscuiți copți de două ori. De ce se coc de două ori, pentru a obține textura de pesmeți. Dubla coacere îi face crocanți, le permite să se păstreze foarte bine multă vreme. Rețeta de ...

Sărățele cu brânză și cheddar

Sărățelele de casă sunt cele mai bune. Au o aromă intensă de brânză cheddar, sunt fragede și se topesc în gură. Nu e nevoie de mari cunoștințe și abilități în ale coptului. E nevoie doar de puțină ...

Brioșe cu banane și lapte condensat

Brioșele sunt un desert iubit în familia mea pentru ușurința cu care se pregătesc și se pot transporta. O astfel de brioșă e minunată alături de o ceașcă de cafea la micul dejun sau ca gustare, la ...

Ruladă cu dovleac, spanac și bacon

Rulada aceasta din cotlet de porc are o umplutură delicată, de piure de dovleac, spanac, în crustă de bacon, e o alegere potrivită pentru sărbători și nu numai. Are nevoie de o garnitură simplă, cu...

Chec cu portocale și ciocolată

Dacă e iarnă și avem portocale zemoase în cămară, acest chec zemos în care vom utiliza portocale întregi și glazură de ciocolată e rețeta perfectă pentru o dupăamiază rece de duminică. Deși în rețe...

Cotlet cu cuș-cuș

Dacă oricum cea mai bună legumă e porcul, rețeta cea mai aproape de tradiția românească e aceea de cotlet fraged de porc , în sos, cu garnitură de piure de cartofi sau cuș-cuș. Cotletul este o carn...

Baclava cu tăiței

Baclavaua tradițională se prepară folosind foi de plăcintă, unt topit, nuci și un sirop dulce de tot. Rețeta mea de baclava este o adaptare. O combinație între tăițeii cu lapte din copilărie și bac...

Scoici arrabbiata

Sunt adepta lucrurilor simple și delicioase. Și cum sunt mare amatoare de paste, această rețetă cu sos arrabbiata este mult pe placul meu. Rețeta tradițională folosește passata de roșii, usturoi și...

Mac and cheese cu conopidă

Această rețetă de mac and cheese cu conopidă este varianta mai sănătoasă, vegetariană a rețetei clasice de paste cu sos de brânză extrem de populare în Statele Unite ale Americii. Fiind o mâncare r...

Tofu cu legume purpurii coapte

Rețeta aceasta de post folosește tofu afumat ca sursă de proteină. L-am copt cu legume purpurii, presărate și ele alune de pădure mărunțite. Am copt, de asemenea, două căciulii de usturoi, pentru a...