Carnea de vită de calitate e un lux pe care nu ni-l permitem în fiecare zi. E nevoie de calitate premium pentru un steak delicios, care să ți se topească în gură. Din fericire, există variante mai puțin costisitoare, savuroase și îndestulătoare pentru întreaga familie. Dintr-o bucată de pulpă de vită putem prepara o tocăniță fragedă, tihnită.
Gătirea la foc molcom, cu timp îndelungat de preparare ne ajută să obținem un rezultat savuros, un comfort food numai bun de mângâiat sufletul. Rețeta aceasta e inspirată din rețeta franțuzească clasică de boeuf Bourguignon.
Avem nevoie de potențatori de arome dulcege precum morcov, păstârnac, țelină Apio, ceapă, usturoi, foi de dafin, boabe de muștar, semințe de coriandru, cimbru, rozmarin și pătrunjel. Aciditatea o vor da niște roșii tocate și vinul roșu.
Ideal e să o pregătiți într-un vas de fontă cu capac, de tipul Dutch oven, care permite o gătire uniformă, timp îndelungat. Acest recipient îl vom folosi mai întâi pe plită, iar mai apoi îl vom introduce la cuptor.
Veți avea nevoie de circa două ore de gătit, din care doar o jumătate de oră vă va solicita prezența efectivă în bucătărie, iar în timpul rămas, vă veți relaxa, lăsând cuptorul să vă facă treaba.
Să vedem de ce avem nevoie!
2 kg de pulpă de vită
1 morcov mare
2 cepe
2 fire țelină Apio
3 căței de usturoi
1 păstârnac
2 roșii
câteva fire de cimbru, de rozmarin
3 foi de dafin
1 linguriță boabe de muștar
1 linguriță semințe de coriandru
sare, piper
1 cub concentrat de vită sau supă de oase de vită
200 ml vin roșu
1 legătură de pătrunjel
2 linguri ulei de măsline
apă
1. Curățați legumele și tăiați-le bucăți mai mari, egale.
2. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
3. Tăiați carnea bucăți mai mari, egale, asezonați-o cu sare și piper.
4. Încingeți vasul de fontă bine pe plită și rumeniți bucățile de vită pe fiecare parte, fără a le înghesui. Puneți câteva odată, cele rumenite scoateți-le pe o farfurie.
5. Adăugați toate bucățile înapoi în vas, adăugați legumele, condimentele, rumeniți-le puțin, câteva minute.
6.Turnați vinul deasupra și lăsați alcoolul să se evapore.
6. Dizolvați cubul de concentart într-un litru de apă fierbinte și adăugați-l la amestecul de carne cu legume.
7. Adăugați foile de dafin, cimbrul, rozmarinul, boabele de muștar și de coriandru, roșiile tăiate cubulețe.
8. Dați vasul acoperit cu capac la cuptor timp de 90 de minute.
9. Îndepărtați capacul, lăsați să scadă puțin din zeamă , circa 15 minute.
10. Serviți tocănița cu piure de cartofi cremos.