Tortul acesta cu portocale și frișcă este rețeta mătușii mele, Maria, care pentru mine a fost mereu ca o mamă. Îl prepara mereu de Sfântul Ioan, când îl sărbătoream pe unchiul meu, drag. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când unchiul Radu, cum îl știa multă lume, nu mai are onomastici celebrate.
Tortul acesta era tortul lui preferat, căci e ușor, lejer, numai bun de savurat la finalul unei mese copioase festive.
Rețeta nu e complicată deloc, are o combinație de blat de pandișpan de vanilie și o cremă de mascarpone cu frișcă. Mătușa mea îl pregătea cu o cremă fiartă pe bază de gălbenușuri de ou, zahăr și lapte, amestecată cu unt spumat. Tortul era decorat cu frișcă naturală și rondele de portocale.
Eu am ales varianta mai simplă, cu cremă pe bază de mascarpone, miere, frișcă, coajă și suc de portocale. Dacă cineva are resticții dietetice și nu poate consuma lactate sau zahăr, puteți înlocui mascarpone cu o cremă de brânză vegetală, frișca naturală cu frișcă vegetală și zahărul cu îndulcitor stevia sau miere. În lista de ingrediente voi trece ambele variante.
Ca pont, sucul de portocală transformă frișca vegetală într-o spumă cu textura mult mai densă, de parcă ați fi folosit gelatină.
Blatul meu este copt într-o formă de tort rotundă de 25 cm, e făcut din 6 ouă, dar puteți să îl faceți mai mare, de 10 ouă dacă doriți.
Pentru blat:
6 ouă
6 linguri de zahăr sau îndulcitor
6 linguri făină 000
1 plic de budincă de vanilie
1 linguriță praf de copt + 1 linguriță bicarbonat de sodiu
Coaja de la 1 portocală
Pentru însiropat:
sucul de la 1 portocală
Pentru cremă:
200 g mascarpone
300 ml frișcă
225 g miere sau îndulcitor
Coaja și sucul de la o portocală
Pentru decor:
100 ml frișcă
50 g zahăr sau miere sau îndulcitor
2 portocale tăiate rondele