Această rețetă tipic ardelenească datând de la începutul secolului XX, a câștigat notorietate în Cluj, în bucătăria familiei Darvas, proprietari ai unui restaurant. Budinca dulce de paste cu brânză și stafide, coaptă între foi de foitaj sau foi de plăcintă, servită caldă poartă numele, probabil, al unui domn cizmar Varga, care o fi fost bun bucătar. Etimologia cuvântului sugerează „căptușeala cizmarului”, căci „Varga” înseamnă cizmar și „bélés” înseamnă căptușeală. Foile de plăcintă or fi fost căptușeala.
Una peste alta, e un desert nemaipomenit de bun, la care puteți folosi orice fel de tăiței lați, fidea sau, așa cum am procedat eu, folosiți pătrățele ondulate de la Hutton. Au textura potrivită pentru a forma un desert interesant vizual.
Veți avea nevoie de brânză de vaci, ouă, zahăr, foi de plăcintă, tăiței și afine. Versiunea mea e fără stafide, ele nefiindu-ne pe plac. În schimb ne place mult combinația aceasta de deserturi cu brânză și sos de fructe, numit și coulis.
200 g pătrățele ondulate Hutton
400 g brânză de vaci grasă
4 linguri de zahăr
3 ouă
Esență de vanilie
½ pachet de foi de plăcintă
50 g unt topit
Coaja de la ½ lămâie
Zahăr pudră pentru presărat
Pentru coulis:
250 g afine
4 linguri zahăr
Sucul de la ½ lămâie