Mucenicii sunt un desert preparat în Muntenia și Moldova. Evident, modul de preparare diferă. Cei muntenești sunt fierți și se servesc într-o zeamă dulce, siropoasă, cu nucă măcinată. Cei moldovenești sunt copți și însiropați cu miere peste care se prepară nucă măcinată.
Tradiția spune că trebuie serviți 40 de mucenici și 40 de pahare de vin. Nefiind moldoveancă, nu am pregătit 40 de mucenici. Am pregătit doar 6. Dar sunt frumoși ca acei cai pomeniți într-o filmare notorie.
Am preparat un aluat de cozonac frământat cu unt, ouă și lapte, aromat cu coajă de lămâie și vanilie, pe care l-am lăsat să crească măricel timp de o oră. După aceea am divizat frățește aluatul în 6, l-am rulat sub forma unor șerpuiri groase pe care, mai apoi, le-am unit sub forma unui inel. Inelul l-am răsucit pentru a forma semnul infinitului.
Acești optari sau simboluri ale infinitului i-am lăsat la dospit alte 30 de minute, apoi i-am uns cu ou bătut și pus să crească și să se rumenească la cuptor alte 30 de minute.
I-am îndulcit cu miere din belșug încă aburinzi și am presărat nucă prăjită și măcinată cu dărnicie peste ei.
Sun pufoși și dulci, numai buni alături de o cană generoasă de lapte sau ceai.
Să vedem de ce avem nevoie!
Pentru aluat:
500 g făină tip 000
2 ouă întregi plus 1 albuș
50 g unt moale
1 lingură zahăr
270 ml lapte călduț
1 plic de 7 g drojdie uscată
Coaja de la 1 lămâie
1 praf de sare
Pentru uns: 1 gălbenuș
3 linguri miere
100g nucă măcinată